De 7 beste video’s over wetenschaps-
communicatie

Regelmatig krijgen wij de vraag waarom wetenschapscommunicatie eigenlijk nodig is. Steeds meer subsidiënten stellen het onderdeel ‘communicatie’ binnen een wetenschappelijke aanvraag verplicht. Toch zijn nog lang niet alle wetenschappers er intrinsiek van overtuigd dat het nuttig – laat staan noodzakelijk – is om hun research beter zichtbaar en begrijpelijker maken voor de buitenwereld. Daarom stelden wij een top-7 samen van de beste video’s waarin nut en noodzaak van wetenschapscommunicatie aan bod komen. 

 

In deze boeiende Tedx Talk ontrafelt communicatie-expert Tim Pollard waarom en hoe de meeste communicatie fout gaat. Hij geeft enkele handige tips over hoe je – ook als wetenschapper – kunt communiceren op topniveau. Pollard is behalve ondernemer ook auteur van de bestseller  The Compelling Communicator: Mastering the Art and Science of Exceptional Presentation Design.

 

2. The Science of Science Communication

Bondige, mooi vormgegeven animatie waarin het belang van wetenschapscommunicatie kort en krachtig wordt uitgelegd.
Bron: The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine.

 

3. The Science of Science Communication — Full Session

In dit seminar komen de nieuwste inzichten achter effectieve wetenschapscommunicatie aan bod, met name toegespitst op het middel videocontent. Hoe kun je specifieke doelgroepen aan de hand van videocontent nieuwsgierig maken naar jouw research? En wat zijn nuttige tips voor het maken van doelgroepgerichte content?
Bron: Jackson Wild / National Science Foundation.

 

4. Greg Foot’s tips for a good science communication

De Britse wetenschapper en communicator Greg Foot vertelt enthousiast over wetenschapscommunicatie. Hij geeft concrete, praktische tips aan wetenschappers vanaf 3:08.
Bron: AXA ResearchFundLive

 

5. Communicating science | Sheril Kirshenbaum | TEDxCongressAve

Wetenschapper én communicatie-praktijkdeskundige Sheril vertelt in een TEDx-sessie over het imago van de wetenschap en nut / noodzaak van wetenschapscommunicatie en PR.
Vanaf 10.55: waarom is het belangrijk voor wetenschappers om het publiek te interesseren en te betrekken bij hun onderzoek?
Door: TEDx Talks

 

6. Wegweiser der Wissenschaftskommunikation (Duits)

Heldere uiteenzetting (in het Duits) met tips van een specialist van het Duitse Nationale Instituut voor Wetenschapscommunicatie (NaWik) over hoe je wetenschapscommunicatie logisch en systematisch kunt aanpakken.
Door: NaWikDeutschland

7. A Practical Guide to Science Communication

Seminar over wetenschapscommunicatie binnen de neuroscience. Aan het woord komen wetenschappers en communicatiespecialisten van diverse (Amerikaanse) universiteiten. Ze geven adviezen en tips en hebben interactie met de (neuro)wetenschappers uit het publiek.
Bron: Neuronline.sfn.org
Duur: 54:04
Pagina met video: https://neuronline.sfn.org/outreach/a-practical-guide-to-science-communication

 

Meer weten over wat wetenschapscommunicatie voor jouw onderzoek of spin-off kan betekenen? Plan een gratis adviesgesprek in met Consortius. Klik hier om meteen te boeken op een dag en tijdstip naar keuze.

Bloggen voor Wetenschappers:
Ultieme Handleiding

Via een eigen blog kun je als wetenschapper, consortium of spin-off de buitenwereld bereiken en informeren. Denk aan nieuws en insights over onderzoek, vakgebied of organisatie. Zo’n blog kan een ontzettend nuttig platform zijn om je communicatiedoelen te bereiken. Helaas stranden veel goede bedoelingen voortijdig. Deze handleiding helpt je de kans op een succesvol, effectief (wetenschaps)blog zo groot mogelijk te maken.

Lees meer »